Skip to main content

Blitwa z ziemniakami

(Blitva s krumpirom, Chorwacja)

Składniki:

  • 1 kg blitwy
  • 300 g ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
img

Przygotowanie

Dziś niemal obowiązkowy dalmatyński dodatek do ryb i owoców morza, a dawniej niemal do wszystkiego. Z jajkiem sadzonym na przykład kapitalna samodzielna propozycja na letni obiad.

Do garnka wlać ok. 250 ml wody, zagotować, dodać pokrojone w drobną kostkę, obrane wcześniej ziemniaki, posolić, gotować ok. 10 min. Następnie dodać blitwę, gotować kolejne 5–8 min, odlać wodę. Dodać drobno posiekany czosnek, wlać oliwę, zagrzać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z książki „Dalmacja. Książka kucharska”

Jarzyny i dodatki

Blitwa z ziemniakami

(Blitva s krumpirom, Chorwacja)

Najnowsze odcinki