Skip to main content

Frittata (omlet włoski) ze szpinakiem i parmezanem

Składniki:

  • 6 jajek ekologicznych lub z wolnego wybiegu
  • duży pęczek szpinaku
  • 100 g świeżo świeżo startego parmezanu lub sera grana padano
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
img

Przygotowanie

Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, posiekać. Do miski wbić jajka, wlać śmietankę, dodać starty ser i gałkę muszkatołową, rozbić wszystko widelcem na gładka masę. Dodać szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać połowę masła, wlać masę jajeczną, smażyć, potrząsając patelnią i przekładając nieściętą masę jajeczną na brzegi patelni. Gdy spód omletu jest lekko rumiany, zsunąć go na talerz lub pokrywkę, na patelni rozgrzać pozostałe masło, szybkim ruchem przełożyć omlet nieściętą stroną na spód patelni, dosmażyć z drugiej strony, gotowy omlet przełożyć na półmisek, pokroić jak tort, podawać na ciepło lub zimno.

Jarzyny i dodatki

Frittata (omlet włoski) ze szpinakiem i parmezanem

Najnowsze odcinki