Skip to main content

Horta – dzika zielenina z Krety

Grecja, odc. 131

Składniki:

  • duży bukiet dziko rosnącej, jadalnej zieleniny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • duża cebula
  • dwa duże pomidory
  • ząbek czosnku
  • suszone oregano
  • sól
img

Przygotowanie

Jeśli do końca swojego żywota miałbym odżywiać się zieleniną, to szukajcie mnie na Krecie.

Nie musimy jechać na Kretę, aby ugotować tę potrawę. W Polsce możemy do niej użyć między innymi: lebiodę, pokrzywę, koper, cykorię, szpinak, szczaw, czosnek niedźwiedzi oraz liście mniszka lekarskiego, rzodkiewki, marchwi, buraków i jeszcze sporo innych.

Grubo pokroić cebulę i czosnek, a następnie delikatnie je podsmażyć na oliwie. Najlepiej w dużym garnku z grubym dnem. Uprzednio umytą i przebraną dziką zieleninę pokroić na 2-3 części i wrzucić do środka. Podlać wszystko wodą. Następnie dodać pomidory starte na tarce (na grubych oczkach). Doprawić solą i oregano i dusić wszystko do miękkości. Podawać obficie skropione oliwą z białym pieczywem lub jako dodatek do mięs.

Jarzyny i dodatkiPrzepisy z YouTube

Horta – dzika zielenina z Krety

Grecja, odc. 131