Skip to main content

Krem cytrynowy

Składniki:

  • 3 duże cytryny
  • 350 g cukru
  • 200 g masła
  • 3 duże jajka
img

Przygotowanie

Cytryny dokładnie szorujemy, ścieramy z nich skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok. Skórkę, sok z cytryny, cukier i masło wkładamy do miski, którą umiezczamy na naczyniu z gorącą, lecz ale nie gotującą się wodą i ubijamy trzepaczką, aż cukier i masło się rozpuszczą. Wbijamy jajka i mieszamy, dopóki krem nie zgęstnieje na tyle, że przylgnie do spodu drewnianej łyżki (jeśli woda zacznie się gotować, jajka mogą się ściąć, krem sam gęstnieje w miarę stygnięcia). Przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć. Używać jako śniadaniowe smarowidło do pieczywa lub masę do różnych wypieków