W misce zetrzeć widelcem bądź blenderem na jednorodną pastę ser feta, czosnek utarty w moździerzu, oliwę i oregano. Dokładnie wymieszać, podawać jako dodatek do pieczywa np. posypane oliwkami.
anyż (2) awokado (2) banan (1) barszcz (1) brandy (3) bulion wołowy (2) chili (8) chilli (1) Chorwacja (1) chrzan (3) Dalmacja (6) feta (1) Francja (3) golonka (2) groszek (1) grzyby (10) jałowiec (1) Jordania (1) kapary (8) kapusta kiszona (1) kawa (1) majonez (1) makrela (1) mięta (3) ocet balsamiczny (1) ogórek (1) ogórki (2) Oliwa (27) oliwki (2) orzechy (2) orzechy laskowe (1) papryka (11) papryka marynowana (1) pierogi (2) pietruszka (4) polenta (1) pory (3) rozmaryn (3) sardele (2) sałatka (10) smalec (3) sos rybny (3) Wielkanoc (22) Wietnam (3) zatar (1)