Na Krecie drzewa cytrynowe rodzą owoce częściej niż raz do roku, dlatego sos cytrynowy jest niemal wszechobecny, zaś tutejsza kuchnia jest prosta i szczera – możemy zapomnieć o skomplikowanych, wielopiętrowych daniach. Stąd wystarczy kilka zaledwie składników, by przygotować tę przystawkę.
Oliwę wlać na głęboką patelnię i od razu dodać pory pokrojone na duże kawałki (ok. 10 cm). Zawartość delikatnie podsmażać przez kilka minut. W tym czasie pokroić liście natki selera i dorzucić je na patelnię, posolić do smaku. Po chwili smażenia podlać całość wodą i dusić około 15 minut.
W międzyczasie rozbić dokładnie jajko w miseczce. Cały czas bełtając dolać sok z cytryny. Zawartość miseczki zahartować kilkoma łyżkami gorącego płynu z patelni. Należy to zrobić umiejętnie, aby jajko się nie ścięło. Patelnię zdjąć z ognia i wlać sos. Całość energicznie zamieszać, by wszystko się połączyło. Podawać na ciepło.