Sos o nazwie cumberland, wbrew angielskiej nazwie, nie pochodzi z Wielkiej Brytanii. Król Hanoweru, Jerzy V, który abdykował w roku 1866, osiadł na stałe w Wiedniu, przyjmując takie właśnie nazwisko, a w trakcie jednego z przyjęć z jego udziałem sos miał być podany po raz pierwszy. Istotą sosu jest chrzan – nie ze słoika, ale ten świeżo starty – oraz wyraźna nuta słodyczy pochodząca z konfitury.
Skórkę z pomarańczy zdjąć tak, by nie było na niej białych części, następnie pokroić ją na cienkie paseczki. Do rondla wlać czerwone wino, dodać skórki pomarańczy, odparować ¾ ilości płynu. Osobno do startego chrzanu dodać galaretkę lub konfiturę z porzeczek (konfiturę można uprzednio przetrzeć przez sitko), sok z cytryny i pomarańczy. Wlać zredukowane wino ze skórkami pomarańczy, dodać musztardę, doprawić solą do smaku, wymieszać. Podawać do zimnych mięs i pasztetów.