Skip to main content

Sos cumberland (do zimnych mięs i pasztetów)

Wielkanoc

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 4 łyżki galaretki lub konfitury z czarnych lub czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka musztardy z Dijon
  • sok z połowy cytryny
  • sól
img

Przygotowanie

Sos o nazwie cumberland, wbrew angielskiej nazwie, nie pochodzi z Wielkiej Brytanii. Król Hanoweru, Jerzy V, który abdykował w roku 1866, osiadł na stałe w Wiedniu, przyjmując takie właśnie nazwisko, a w trakcie jednego z przyjęć z jego udziałem sos miał być podany po raz pierwszy. Istotą sosu jest chrzan – nie ze słoika, ale ten świeżo starty – oraz wyraźna nuta słodyczy pochodząca z konfitury.

Skórkę z pomarańczy zdjąć tak, by nie było na niej białych części, następnie pokroić ją na cienkie paseczki. Do rondla wlać czerwone wino, dodać skórki pomarańczy, odparować ¾ ilości płynu. Osobno do startego chrzanu dodać galaretkę lub konfiturę z porzeczek (konfiturę można uprzednio przetrzeć przez sitko), sok z cytryny i pomarańczy. Wlać zredukowane wino ze skórkami pomarańczy, dodać musztardę, doprawić solą do smaku, wymieszać. Podawać do zimnych mięs i pasztetów.

Jarzyny i dodatkiPrzepisy z YouTube

Sos cumberland (do zimnych mięs i pasztetów)

Wielkanoc

Najnowsze odcinki