Mięso
Mięso podzielić na części, wyrobić burgery nie ściskając ich zbyt mięso. Posolić i popieprzyć wyrobione hamburgery maksymalnie pół godziny przed smażeniem, zrobić wgłębienie na środku (sprawi to, że w trakcie smażenia rozmiar kotletów nie zmniejszy się). Grillować pod zamkniętą kopułą z obu stron w grillu rozgrzanym do 200 stopni aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Jeżeli chcemy przygotować cheeseburgery, po obróceniu mięsa nałożyć na nie ser cheddar. W połowie smażenia wstawić na grilla z bułki rozcięte na pół, podpiec do zarumienienia.
Cheeseburgery
Spód podpieczonej bułki posmarować majonezem, położyć cheeseburgera, na nim ułożyć plaster pomidora, kilka półplasterków cebuli, posolić, położyć plaster ogórka i odrobinę sałaty lodowej. Nakryć bułką posmarowaną sosem barbecue.
Hamburger w wersji azjatyckiej
Spód podpieczonej pity posmarować sosem mayo sriracha, położyć mięso, pomidora, ostre papryczki, cebulę, posolić, nakryć pitą posmarowaną pastą z pieczonych papryk.