Skip to main content

Cheeseburger i hamburger azjatycki

odc. 135

Składniki:

  • Mięso wołowe na burgery (150-200 g na burgera)
  • bułki do hamburgera z sezamem (np. brioszki)
  • chleb pita (dla wersji azjatyckiej)
  • ketchup lub sos barbecue
  • pomidory
  • sałata lodowa
  • 1 słodka, biała cebula
  • starty ser cheddar
  • Hamburger azjatycki:
  • 2 łyżki pasty z pieczonych papryk
  • 2 łyżki sosu mayo sriracha (majonez z sosem sriracha) – można zastąpić go majonezem z harissą
  • kilka ostrych, greckich papryczek
img

Przygotowanie

Mięso

Mięso podzielić na części, wyrobić burgery nie ściskając ich zbyt mięso. Posolić i popieprzyć wyrobione hamburgery maksymalnie pół godziny przed smażeniem, zrobić wgłębienie na środku (sprawi to, że w trakcie smażenia rozmiar kotletów nie zmniejszy się). Grillować pod zamkniętą kopułą z obu stron w grillu rozgrzanym do 200 stopni aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Jeżeli chcemy przygotować cheeseburgery, po obróceniu mięsa nałożyć na nie ser cheddar. W połowie smażenia wstawić na grilla z bułki rozcięte na pół, podpiec do zarumienienia.

Cheeseburgery

Spód podpieczonej bułki posmarować majonezem, położyć cheeseburgera, na nim ułożyć plaster pomidora, kilka półplasterków cebuli, posolić, położyć plaster ogórka i odrobinę sałaty lodowej. Nakryć bułką posmarowaną sosem barbecue.

Hamburger w wersji azjatyckiej

Spód podpieczonej pity posmarować sosem mayo sriracha, położyć mięso, pomidora, ostre papryczki, cebulę, posolić, nakryć pitą posmarowaną pastą z pieczonych papryk.

MięsaPrzepisy z YouTube

Cheeseburger i hamburger azjatycki

odc. 135