Skip to main content

Dzik z jabłkami

Składniki:

  • 800 g łopatki z dzika
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 375 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku w łupinkach
  • 1 liść laurowy
  • 50 ml calvadosu (ew. brandy lub koniaku)
  • 3 twarde winne jabłka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę, w rondlu rozgrzać 2 łyzki klarowanego masła, dodać mięso, zrumienić je na mocnym ogniu ze wszystkich  stron. Dodać drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w niewielkie kawałki marchewkę, posypać mąką, mieszając smażyć 2-3 min. Stopniowo wlewać wino, by nie przerwać procesu gotowania, dodać nieobrane ząbki czosnku, liść laurowy i listki tymianku, doprawić solą i pieprzem, szczelnie przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. półtorej godziny, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Gdy mięso będzie miękkie, na patelni rozgrzać resztę masła, dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cząstki jabłka, zrumienić je, podawać jabłka w towarzystwie mięsa z sosem.

Najnowsze odcinki