Skip to main content

Goi cuon – wiosenne naleśniki z boczkiem lub krewetkami

Wietnam, odc. 171

Składniki:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 200 g makaronu ryżowego
  • kawałek surowego, niewędzonego boczku (ok. 200g)
  • 2 szalotki
  • 5 cm kłącza imbiru
  • kilka liści sałaty (tyle, ile naleśników)
  • pęczek kolendry
  • pęczek tajskiej bazylii
  • pęczek mięty
  • pęczek szczypioru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • sól
  • Sos:
  • Dwie łyżeczki cukru
  • 1 papryczka chili
  • czosnek jednoząbkowy
  • 50 ml sosu rybnego
  • 50 ml wody
  • sok z połowy limonki
img

Przygotowanie

Naleśniki:
W woku zagotować szklankę wody, włożyć do niej obrany i posiekany imbir, łyżeczkę pieprzu, kilka szczypt soli i szalotkę pokrojoną w plastry. Włożyć do wody boczek skórą do dołu i gotować minimum pół godziny. Boczek wyjąć, do wywaru dodać posiekany czosnek, chili i trawę cytrynową oraz krewetki. Krewetki gotować w wywarze pięć minut, wyjąć, obrać i oczyścić. Pokroić boczek na cienkie plastry, każdą krewetkę naciąć na pół.

Na talerz nalać odrobinę wody, rozetrzeć wodę po talerzu liściem sałaty, położyć na talerzu papier ryżowy, zwilżyć z drugiej strony. Ułożyć na nim liść sałaty, krewetki, niewielką garść ugotowanego wcześniej ryżowego makaronu i kilka gałązek kolendry, tajskiej bazylii, mięty i szczypioru. Zwinąć, robiąc zakładkę z jednej strony i podawać z sosem.

Sos:
Do miseczki dodać wodę, sok z limonki, sos rybny, chili i czosnek. Mieszać aż do rozpuszczenia się cukru.

 

MięsaPrzepisy z YouTubeRyby i owoce morzaZimne i ciepłe przystawki

Goi cuon – wiosenne naleśniki z boczkiem lub krewetkami

Wietnam, odc. 171

Najnowsze odcinki