Skip to main content

Gulasz z sarny po tyrolsku

Składniki:

  • 800 g mięsa z sarny (na gulasz)
  • 6 łyżek oleju
  • 2 kg cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 0,75 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

W rondlu rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, lekko ją zrumienić. Wsypać słodką paprykę w proszku, wymieszać, dodać pokrojone w kostkę mięso, trzymając na dużym ogniu stopniowo wlewać wino, by nie przerwać wrzenia. Dodać posiekany czosnek, kminek, majeranek, lekko zgniecione ziarna jałowca, koncentrat pomidorowy i ocet, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i dusić na małym ogniu ok. 2 godz.; w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Cebula ma się rozpaść i zagęścić sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z knedlami bułczanymi.

Mięsa

Gulasz z sarny po tyrolsku

Najnowsze odcinki