Skip to main content

Jeleń w sosie śmietanowym po skandynawsku

Składniki:

  • 800 g combra z jelenia
  • 1 łyżka masła
  • 200 g pieczarek
  • 150 g surowego, wędzonego boczku
  • 200 ml bulionu wołowego (ew. z dziczyzny)
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 100 ml słodkiej śmietanki (kremówki)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Mięso pokroić w bardzo cienkie plasterki, te pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło, dodać mięso, szybko zrumienić na mocnym ogniu, dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Gdy grzyby zaczną się rumienić, wlać gorący bulion, trzymać na średnim ogniu, aż połowa płynu wyparuje. W osobnym naczyniu zrumienić pokrojony w paski boczek, wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, odsączyć z tłuszczu. Do garnka z dziczyzną dodać listki tymianku i śmietankę, zagotować i trzymać na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zrumieniony boczek i kwaśną śmietanę, zagotować, podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i dżemem brusznicowym.

Mięsa

Jeleń w sosie śmietanowym po skandynawsku

Najnowsze odcinki