Skip to main content

Karkówka z dzika à la Hortobàgy

Składniki:

  • 800 g karkówki z dzika
  • 2 łyżki smalcu lub oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kopiate łyżeczki słodkiej węgierskiej papryki w proszku
  • 5-6 dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów
  • 5-6 podłużnych zielonych lub żółtych papryk
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta ostrej węgierskiej papryki w proszku
  • 100 g paprykowanej węgierskiej kiełbasy, najlepiej z dzika
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
img

Przygotowanie

Oczyszczone z błon mięso pokroić w plastry grubości jednego palca, każdy plaster natrzeć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, opanierować w mące. Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu, obsmażyć mięso na mocnym ogniu z obu stron, lekko je rumieniąc, przełożyć do osobnego rondla. Na patelnię po smażeniu dodać resztę tłuszczu, włożyć pokrojoną w półplasterki cebulę, zeszklić ją, dodając po chwili posiekany czosnek. Wsypać słodką paprykę w proszku, wymieszać, dodać obrane ze skórki, pokrojone w kawałki pomidory, pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w kawałki paprykę, doprawić majerankiem, kminkiem i ostrą papryką. Całość zagotować, podlać sosem mięso w rondlu, dodać pokrojoną w plastry paprykowaną kiełbasę, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem, podawać z kluseczkami typu galuszka.

Mięsa

Karkówka z dzika à la Hortobàgy

Najnowsze odcinki