Oczyszczone z błon mięso pokroić w plastry grubości jednego palca, każdy plaster natrzeć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, opanierować w mące. Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu, obsmażyć mięso na mocnym ogniu z obu stron, lekko je rumieniąc, przełożyć do osobnego rondla. Na patelnię po smażeniu dodać resztę tłuszczu, włożyć pokrojoną w półplasterki cebulę, zeszklić ją, dodając po chwili posiekany czosnek. Wsypać słodką paprykę w proszku, wymieszać, dodać obrane ze skórki, pokrojone w kawałki pomidory, pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w kawałki paprykę, doprawić majerankiem, kminkiem i ostrą papryką. Całość zagotować, podlać sosem mięso w rondlu, dodać pokrojoną w plastry paprykowaną kiełbasę, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem, podawać z kluseczkami typu galuszka.