Skip to main content

Królik duszony w piwie ze śliwkami

Belgia, odc. 157

Składniki:

  • 3 udka królika
  • 100 g surowego, wędzonego boczku
  • 100 g króliczej wątróbki
  • Butelka belgijskiego piwa typu gueuze
  • ¼ słoika śliwek w cukrze
  • 2 cebule
  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 3 liście laurowe
  • natka pietruszki bądź szczypiorek do podania
  • kilka goździków
  • gałązka tymianku
  • Olej, oliwa lub masło klarowane do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Belgia nie tylko li czekoladą stoi, lecz również wyśmienitym piwem. Flamandowie mają swój niepowtarzalny styl piwny, którego efektem jest coś, co nazwać możemy szampanem wśród piw. Z połączenia owego specjału z lokalnymi śliwkami i z królikiem otrzymujemy typowe lokalne danie.

Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć do zrumienienia na odrobinie tłuszczu. Udka natrzeć solą, pieprzem i pokryć mąką. Skwarki zdjąć z patelni, na pozostałym tłuszczu obsmażyć z obu stron kawałki królika aż do zrumienienia. Wątróbkę pokroić na drobne kawałki, osolić i wrzucić na patelnię obok królika. Wszystko zdjąć z patelni, w razie potrzeby uzupełnić tłuszcz, następnie przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. W międzyczasie natrzeć musztardą królika, wlać na patelnię 100-200 ml piwa gueuze, dołożyć wątróbkę, boczek i królika, dołożyć niewielką ilość liści laurowych, goździków i tymianku. Dodać ¼ śliwek i niewielką ilość zalewy cukrowej, dusić godzinę. Podawać z puree ziemniaczanym bądź stamppotem.

MięsaPrzepisy z YouTube

Królik duszony w piwie ze śliwkami

Belgia, odc. 157

ma