2 liście laurowe
ma
W przepisie tym ważne jest, by wrzucić kurę do gorącej wody, co pozwoli zamknąć wszystkie soki w mięsie. Przy okazji gotowania tego dania powstaje rosół, który możemy spożyć osobno.
Do wody wrzucić gałązkę rozmarynu, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, łodyżki natki pietruszki (liście zostaną użyte później), nać selera korzeniowego, seler, marchewki, por, cebulę, paprykę oczyszczoną z pestek, pomidora. Wywar posolić, zagotować. Kurę natrzeć solą i włożyć do gorącej wody, gotować półtorej godziny. Kurczaka wyjąć, przestudzić, obrać ze skóry. Obrać mięso z nóżek, mięso z piersi pokroić w paski. Kurczaka zalać sosem, odłożyć na kilkanaście godzin do przegryzienia.
Sos
Do miski wlać ocet winny, posolić, rozmieszać, mieszając wlewać oliwę (więcej niż octu). Posiekać cebulę, sardele, kapary i liście natki pietruszki, dodać do sosu, wymieszać. Odłożyć do przegryzienia na godzinę.
2 liście laurowe
ma