Skip to main content

Kura na zimno w sosie kaparowym

Dalmacja, odc. 143

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
  • nać selera korzeniowego
  • 1 por
  • pół bulwy selera
  • 1 obrana cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • Sos:
  • 3 łyżki kaparów z zalewy octowej
  • pół dużej cebuli
  • kilka solonych sardeli (anchois)
  • liście natki pietruszki
  • dwie łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
img

Przygotowanie

W przepisie tym ważne jest, by wrzucić kurę do gorącej wody, co pozwoli zamknąć wszystkie soki w mięsie. Przy okazji gotowania tego dania powstaje rosół, który możemy spożyć osobno.

Do wody wrzucić gałązkę rozmarynu, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, łodyżki natki pietruszki (liście zostaną użyte później), nać selera korzeniowego, seler, marchewki, por, cebulę, paprykę oczyszczoną z pestek, pomidora. Wywar posolić, zagotować. Kurę natrzeć solą i włożyć do gorącej wody, gotować półtorej godziny. Kurczaka wyjąć, przestudzić, obrać ze skóry. Obrać mięso z nóżek, mięso z piersi pokroić w paski. Kurczaka zalać sosem, odłożyć na kilkanaście godzin do przegryzienia.

Sos

Do miski wlać ocet winny, posolić, rozmieszać, mieszając wlewać oliwę (więcej niż octu). Posiekać cebulę, sardele, kapary i liście natki pietruszki, dodać do sosu, wymieszać. Odłożyć do przegryzienia na godzinę.

MięsaPrzepisy z YouTubeZimne i ciepłe przystawki

Kura na zimno w sosie kaparowym

Dalmacja, odc. 143

2 liście laurowe

ma