Skip to main content

Pappardelle al sugo di cinghiale (szerokie wstążki z sosem z dzika)

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 gałązka selera naciowego obrana z włókien wraz z całą natką tegoż
  • 100 g surowej dojrzewającej szynki (prosciutto crudo)
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 450 g mięsa z dzika (udziec, łopatka)
  • 250 ml dobrego czerwonego wytrawnego wina (barbaresco, dolcetto d’alba)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml domowego, mocnego bulionu wołowego
  • 200 g przetartych pomidorów z kartonu lub butelki (passata di pomodoro)
  • szczypta nasion kopru włoskiego
  • szczypta mielonego kminu
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 500 g makaronu papardelle (szerokie wstążki)
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo starty parmezan do posypania
img

Przygotowanie

W rondlu o grubym dnie na średnim ogniu rozgrzać oliwę (nie dopuszczając, by była zbyt gorąca), dodać pokrojone w kostkę cebulę, selera, marchewkę i szynkę, dusić na niewielkim ogniu do zeszklenia cebuli, nie dopuszczając do zrumienienia jarzyn. Zwiększyć ogień, dodać pokrojone w małą kostkę mięso z dzika, szybko obsmażyć z obu stron, lekko je rumieniąc. Wlać wino, zagotować na jak największym ogniu, zmniejszyć ogień, lekko doprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić na wolnym ogniu ok. półtorej godziny, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.

Wlać koncentrat wymieszany z bulionem, dodać przetarte pomidory, nasiona kopru włoskiego, kmin i cynamon, przykryć i dusić na małym ogniu jeszcze godzinę, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Ugotowany al dente makaron odcedzić, przełożyć do rondla z sosem, dokładnie wymieszać, podawać, posypawszy każdą porcję świeżo startym parmezanem.

190.

MięsaPotrawy z ryżu i makaronu

Pappardelle al sugo di cinghiale (szerokie wstążki z sosem z dzika)

Najnowsze odcinki