W rondlu o grubym dnie na średnim ogniu rozgrzać oliwę (nie dopuszczając, by była zbyt gorąca), dodać pokrojone w kostkę cebulę, selera, marchewkę i szynkę, dusić na niewielkim ogniu do zeszklenia cebuli, nie dopuszczając do zrumienienia jarzyn. Zwiększyć ogień, dodać pokrojone w małą kostkę mięso z dzika, szybko obsmażyć z obu stron, lekko je rumieniąc. Wlać wino, zagotować na jak największym ogniu, zmniejszyć ogień, lekko doprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić na wolnym ogniu ok. półtorej godziny, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
Wlać koncentrat wymieszany z bulionem, dodać przetarte pomidory, nasiona kopru włoskiego, kmin i cynamon, przykryć i dusić na małym ogniu jeszcze godzinę, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Ugotowany al dente makaron odcedzić, przełożyć do rondla z sosem, dokładnie wymieszać, podawać, posypawszy każdą porcję świeżo startym parmezanem.
190.