Skip to main content

Pappardelle mit Wildragout (szerokie wstążki z południowotyrolskim ragout z dzika)

Składniki:

  • 400 g świeżego jajecznego makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
  • 400 g mięsa z dzika (łopatka, schab)
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren jałowca
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 cl ginu
  • 1 l bulionu jarzynowego
  • szczypta mielonego kminu
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 500 g makaronu papardelle (szerokie wstążki)
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g śmietanki kremówki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso, lekko posolić i oprószyć pieprzem, smażyć, aż lekko się zrumieni ze wszystkich stron. Wlać gin i połowę czerwonego wina, zagotować, dodać przecier pomidorowy, dusić kilka minut, wlać pozostałe wino, trzymać na mocnym ogniu do zredukowania większości płynu. Liście laurowe, jałowiec, tymianek, rozmaryn i ziarna pieprzu zawinąć w gazę, zawiązać, dołożyć do mięsa, wlać bulion, zagotować, dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Wyjąć gazę z przyprawami, śmietankę lekko ubić, dodać do ragout, zdjąć naczynie z ognia, wymieszać z ugotowanym al dente makaronem, podawać.

MięsaPotrawy z ryżu i makaronu

Pappardelle mit Wildragout (szerokie wstążki z południowotyrolskim ragout z dzika)

Najnowsze odcinki