Skip to main content

Pappardelle w sosie z dzikiej kaczki

Składniki:

  • 1 dzika kaczka (skruszała i sprawiona)
  • 0,75 l czerwonego wytrawnego wina (dobrej jakości)
  • 1 gwiazdka anyżu (gwiazdkowego rzecz jasna)
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 1 biała cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 400 g makaronu pappardelle (jak najszersze wstążki)
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo starty parmezan lub grana padano do posypania
img

Przygotowanie

Do garnka wlać wino, dodać anyż, cynamon, pieprz w ziarnach i rozmaryn, zagotować, dodać pokrojoną w kawałki kaczkę, posolić do smaku, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem min. 2 godziny, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Gdy kaczka będzie absolutnie miękka, wyjąć ją z wywaru, ostudzić, obrać mięso od kości i posiekać je dość drobno, wywar przecedzić i zachować.

W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kosteczkę boczek, lekko zrumienić. Dodać drobno posiekaną cebulę, obrany z włókien, drobno posiekany seler i startą marchewkę, całość zeszklić. Dodać posiekane mięso z kaczki, drobno posiekaną natkę pietruszki, koncentrat i przecier pomidorowy, wlać wywar spod gotowania kaczki, całość dusić na niewielkim ogniu ok. 40 min; aż powstanie gęsty, niemal jednorodny sos (w razie potrzeby podlać nieco wodą). Sos wymieszać w rondlu z ugotowanym al dente, odcedzonym makaronem, podawać, posypawszy każdą porcję świeżo startym serem w towarzystwie tego samego wina, które było użyte do gotowania.

Najnowsze odcinki