Skip to main content

Pierś z kaczki marynowana po tajsku

Grill, odc. 124

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • ¼ sałaty lodowej do podania
  • 4 plastry ananasa
  • szalotka do podania
  • pomidorki koktajlowe do podania
  • listki kolendry do podania
  • listki bazylii tajskiej do podania
  • marynata:
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
  • łyżeczka oleju
  • sos:
  • Sok z 2 limetek lub ocet ryżowy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych nasion sezamu
  • 1 papryczka chili
img

Przygotowanie

Piersi z kaczki naciąć, w misce wymieszać pastę curry, sos rybny i olej, wymieszać do uzyskania gładkiej pasty, natrzeć nią mięso. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Grillować ok. 12-15 minut na planchy (płycie grillowej) lub patelni, kładąc najpierw skórą do dołu, by wytopił się tłuszcz. Na talerzu ułożyć pokrojoną kapustę lodową, szalotką, pomidorki, grillowanego ananasa i pierś z kaczki pokrojoną na plastry, podawać polane sosem i przystrojone kolendrą oraz tajską bazylią.

Sos:

W misce dokładnie wymieszać sok z limetek, sos rybny, cukier, olej z prażonych nasion sezomu, plasterki papryczki chili.

MięsaPrzepisy z YouTube

Pierś z kaczki marynowana po tajsku

Grill, odc. 124