Skip to main content

Rajas poblanas

Meksyk, odc. 119

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 5 zielonych, nieostrych papryk chili (lub zwykłych zielonych papryk)
  • 200 g sera w typie queso manchego
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2-4 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy (opcjonalnie)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Rajas poblanas, czyli łagodne papryki w kremowym sosie z kukurydzą i serem, to bardzo prosta i bardzo łatwa do zaadaptowania na polski użytek potrawa z Jukatanu. Potrawę ową można przygotować w wersji wegetariańskiej, jeśli zrezygnować z dodania kurczaka.

Paprykę opalić na gazie, patelni lub w piekarniku, włożyć do worka gdy jest gorąca i po kilku minutach, gdy ta przejdzie wilgocią z parowania, obrać ze skórki. Na głębokiej patelni rozpuścić masło i udusić na niej cebulę pokrojoną w plastry (nie dopuszczając do jej przypalenia), dodać posiekany czosnek, poddusić jeszcze chwilę i dodać kurczaka pokrojonego w paski. Posiekać obraną i pozbawioną pestek paprykę na patelnię, osolić, podlać wodą i dusić aż wszystkie składniki staną się miękki. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę oraz śmietankę i gotować, aż potrawa zmięknie. Dodać ser i gotować jeszcze chwilę, aż ten się roztopi. Podawać z ryżem lub taco.

MięsaPrzepisy z YouTube

Rajas poblanas

Meksyk, odc. 119