ma
Modena to prowincja w północnych Włoszech, która słynie z czerwonego, musującego wina o nazwie lambrusco. Po połączeniu tegoż z polędwiczką wieprzową i szynką parmeńską uzyskać możemy sałatkę arcyprostą i arcysmaczną.
Filet z polędwiczki obrać z błon, grubszą część przekroić wzdłuż na pół. Wykroić kawałki polędwicy o szerokości plastrów szynki parmeńskiej. Każdy kawałek natrzeć solą i pieprzem, owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej i spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zawinięte polędwiczki osmażyć z każdej strony tak, by szynka mocno się zrumieniła. Następnie podlać mięso winem i dusić 10 minut. Mięso zdjąć z patelni, wyjąć wykałaczki. Do pozostałego na patelni wina dolać łyżkę octu balsamicznego i wymieszać, zagotować, w razie potrzeby zredukować (sos nie może być jednak zbyt gęsty). Do miski włożyć mieszankę sałat, na wierzch położyć mięsne pakunki i polać sosem z patelni. Podawać z pokrojonym w cienkie płatki parmezanem.
ma