Oczyszczone z błon mięso natrzeć solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem, odstawić na godz. w chłodne miejsce. Cienkim nożem zrobić w środku otwór przez całą długość schabu, nadziać mięso kiełbasą. W brytfannie rozgrzać masło lub smalec, zrumienić mięso ze wszystkich stron na mocnym ogniu, wyjąć, dodać obrane z łupek ząbki czosnku, pokrojone w kostkę jarzyny, posypać jarzyny mąką i cukrem, mieszając lekko zrumienić, stopniowo wlać wino, by nie przerwać procesu gotowania, dodać paprykę i koncentrat pomidorowy, włożyć mięso, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec pod przykryciem ok. 2 godz., w razie potrzeby podlewając nieco wodą.
Miękkie mięso wyjąć z brytfanki i pokroić w plastry, sos przetrzeć, doprawiając do smaku solą i pieprzem, podawać razem z knedlami bułczanymi lub ziemniaczanym puree.