Skip to main content

Schab z dzika faszerowany kiełbasą

Składniki:

  • 800 g schabu z dzika
  • kawałek paprykowanej kiełbasy (równej długości jak kawałek schabu)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżki klarowanego masła lub smalcu
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 niewielkiego selera
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Oczyszczone z błon mięso natrzeć solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem, odstawić na godz. w chłodne miejsce. Cienkim nożem zrobić w środku otwór przez całą długość schabu, nadziać mięso kiełbasą.  W brytfannie rozgrzać masło lub smalec, zrumienić mięso ze wszystkich stron na mocnym ogniu, wyjąć, dodać obrane z łupek ząbki czosnku, pokrojone w kostkę jarzyny, posypać jarzyny mąką i cukrem, mieszając lekko zrumienić, stopniowo wlać wino, by nie przerwać procesu gotowania, dodać paprykę i koncentrat pomidorowy, włożyć mięso, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec pod przykryciem ok. 2 godz., w razie potrzeby podlewając nieco wodą.

Miękkie mięso wyjąć z brytfanki i pokroić w plastry, sos przetrzeć, doprawiając do smaku solą i pieprzem, podawać razem z knedlami bułczanymi lub ziemniaczanym puree.

Mięsa

Schab z dzika faszerowany kiełbasą

Najnowsze odcinki