Skip to main content

Udziec z jelenia w ziołach

Składniki:

  • 1 udziec z jelenia (ok. 800 g)
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia plus oliwa do nasmarowania naczynia
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Mięso naszpikować cienkimi kawałeczkami boczku, natrzeć oliwą wymieszaną z posiekanymi ziołami, zalać winem, odłożyć na noc w chłodne miejsce. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć, dobrze natrzeć solą i pieprzem, żaroodporne naczynie nasmarować oliwą, rozgrzać je w piekarniku nagrzanym do 220 C, włożyć mięso i piec ok. 10 min.; dobrze rumieniąc z obu stron. Wyjąć naczynie, wlać marynatę do mięsa, zmniejszyć temperaturę do 180 C, piec mięso ok. 30 min.; często smarując marynatą z powstałym sosem. (nie przepiekać mięsa, by pozostało miękkie).  Podawać pokrojone w plasterki na ogrzanym półmisku, polewając sosem spod pieczenia.

Mięsa

Udziec z jelenia w ziołach

Najnowsze odcinki