Skip to main content

Zapiekanka z jelenia z piwem typu stout

Składniki:

  • 800 g łopatki z jelenia
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 duże cebule
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 150 ml czerwonego octu winnego
  • 300 ml piwa typu stout
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Pokroić mięso w średniej wielkości kostkę, opanierować w doprawionej solą i pieprzem mące, strzepnąć nadmiar mąki, zachowując ją. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, na mocnym ogniu zrumienić mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać posiekaną w kostkę cebulę, nagniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego, startą skórkę cytrynową (bez białych części), oprószyć wszystko solą i pieprzem. Na patelni, w której było obsmażane mięso rozpuścić masło, dodać resztę zachowanej mąki, zrobić lekko rumianą zasmażkę. Powoli wlać bulion, ocet i piwo mieszając, by nie powstały grudki, zagotować i trzymać na ogniu kilka minut mieszając, by całość lekko zgęstniała. Wlać sos do mięsa, naczynie szczelnie przykryć, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C; dusić przez 1 godz. Zmniejszyć temperaturę do 150 C i dusić kolejne 2 – 2,5 godz.; w razie potrzeby podlewając nieco woda lub bulionem. Podawać z ziemniaczanym puree.

 

Mięsa

Zapiekanka z jelenia z piwem typu stout

Najnowsze odcinki