Pokroić mięso w średniej wielkości kostkę, opanierować w doprawionej solą i pieprzem mące, strzepnąć nadmiar mąki, zachowując ją. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, na mocnym ogniu zrumienić mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać posiekaną w kostkę cebulę, nagniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego, startą skórkę cytrynową (bez białych części), oprószyć wszystko solą i pieprzem. Na patelni, w której było obsmażane mięso rozpuścić masło, dodać resztę zachowanej mąki, zrobić lekko rumianą zasmażkę. Powoli wlać bulion, ocet i piwo mieszając, by nie powstały grudki, zagotować i trzymać na ogniu kilka minut mieszając, by całość lekko zgęstniała. Wlać sos do mięsa, naczynie szczelnie przykryć, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C; dusić przez 1 godz. Zmniejszyć temperaturę do 150 C i dusić kolejne 2 – 2,5 godz.; w razie potrzeby podlewając nieco woda lub bulionem. Podawać z ziemniaczanym puree.