Skip to main content

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

(Włochy)

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • kilkanaście listków bazylii
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo starty parmezan lub grana padano do posypania
img

Przygotowanie

We Włoszech makaron każdego rodzaju dokładnie miesza się z sosem jeszcze przed podaniem, a nie polewa sosem na talerzu. Dlatego też sos należy przygotować w odpowiednio głębokiej patelni, by móc dołożyć ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszać, lub też makaron po odcedzeniu przełożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodać sos, wymieszać i natychmiast podawać

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek, zeszklić go, nie dopuszczając do zbytniego zrumienienia. Wlać wino, dodać pastę pomidorową, trzymać na mocnym ogniu, odparowując wino. Gdy wino prawie całkiem zniknie z patelni dodać umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, gotować jeszcze 2-3 minuty uważając, by pomidorki zmiękły, lecz się nie rozpadły, doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Dodać do sosu odcedzony, ugotowany al dente, czyli nie rozgotowany makaron, podarte dłońmi na mniejsze kawałki listki bazylii, wszystko dokładnie wymieszać, nakładać spaghetti do misek lub głębokich talerzy, podawać, posypawszy każdą porcję świeżo startym serem.

Potrawy z ryżu i makaronu

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

(Włochy)

Najnowsze odcinki