Skip to main content

Szerokie wstążki w sosie z dzikiem

(Włochy)

Składniki:

  • 450 g mięsa z dzika (na gulasz)
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 100 g surowej dojrzewającej szynki (najlepiej z dziczyzny, ew. wieprzowej)
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 200 g pasty z przetartych pomidorów(passata di pomodoro)
  • szczypta nasion kopru włoskiego
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 500 g makaronu papardelle (szerokie wstążki)
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo starty ser do posypania
img

Przygotowanie

W rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę, dodać pokrojone w kostkę cebulę, seler, marchewkę oraz szynkę, dusić na niewielkim ogniu do zeszklenia. Zwiększyć ogień, dodać pokrojone w małą kostkę mięso z dzika, szybko obsmażyć z obu stron,, wlać wino, szybko zagotować, zmniejszyć ogień, doprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić na wolnym ogniu ok. półtorej godziny, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.

Wlać koncentrat wymieszany z bulionem, dodać przetarte pomidory, nasiona kopru włoskiego, kmin i cynamon, przykryć i dusić na małym ogniu jeszcze godzinę, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany al dente makaron odcedzić, przełożyć do rondla z sosem, dokładnie wymieszać, podawać, posypawszy każdą porcję świeżo startym parmezanem.

Potrawy z ryżu i makaronu

Szerokie wstążki w sosie z dzikiem

(Włochy)

Najnowsze odcinki