Skip to main content

Espada con banana (pałasz z bananem)

Portugalia, odc. 162

Składniki:

  • 2 filety z pałasza czarnego (espada) obrane ze skóry
  • 1 miękki ale nieprzejrzały banan
  • 1 jajko
  • mąka do panierowania
  • garść natki pietruszki
  • gałązka tymianku
  • odrobina soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól
img

Przygotowanie

Wody okalające Maderę to królestwo ryby o nazwie espada – pałasza czarnego. Tę wspaniałą rybę o fantastycznym, zwartym mięsie, zastąpić można jakąkolwiek rybą o białym mięsie, na przykład dorszem bądź beloną. Południowa i zachodnia wyspy jest zdominowana z kolei przez bananowce. Smażąc zatem banana i espadę możemy otrzymać prosty posiłek, w którym zawarte zostaną dwa wielkie symbole tutejszej kuchni.

Posiekać natkę pietruszki, dodać do niej tymianek obrany z jednej gałązki, skropić cytryną i doprawić odrobioną soli. Otrzymaną masą zamarynować filet (z którego uprzednio została zdjęta skóra) i odłożyć na 15-20 minut. Filet (wedle uznania można go natrzeć również czosnkiem) opanierować w mące i jajku i wrzucić na rozgrzany olej. Zanim ryba zostanie przewrócona na drugą stronę, na patelnię włożyć banana przeciętego wzdłuż i usmażyć do zarumienienia z obu stron. Rybę i banana smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z puree z marakuji lub jarzynami pokrojonymi w julienne i duszonymi z odrobiną octu na oliwie.

Przepisy z YouTubeRyby i owoce morza

Espada con banana (pałasz z bananem)

Portugalia, odc. 162

ma