Skip to main content

Filety z pstrąga łososiowego w sosie curry

Składniki:

  • 800 g filetów z łososia
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 limetki
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka mieszanki przypraw typu curry
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 150 ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 10 pomidorków koktailowych
  • 1 pęczek natki kolendry
  • sól
img

Przygotowanie

Potrawa europejska jedynie inspirowana kuchnią azjatycką, najlepiej wszakże smakuje z ryżem basmati ugotowanym na sypko, potem odsmażonym na maśle ze zrumienionymi w nim wcześniej ziarnami kminu. Ostrość dania lub jego brak zależy od rodzaju użytej mieszanki przypraw curry.

Przygotowanie:

Pozbawioną skóry rybę kroimy w kostkę o bokach ok. 2 cm. Przekładamy do miski, dodajemy zgniecione w moździerzu na proszek ziele angielskie, starty imbir oraz sok z limetki, odstawiamy na 1/2 godz. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną szalotkę, szklimy ją, wsypujemy proszek curry i kurkumę, smażymy razem kilkanaście sekund, dodajemy zamarynowaną rybę wraz z marynatą, solimy, wlewamy śmietankę, dodajemy przekrojone na pół pomidorki i dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min, aż sos zgęstnieje, jedynie potrząsając garnkiem, by ryba się nie rozpadła, Doprawiamy ew. do smaku solą, podajemy przybrawszy listkami kolendry.

Ryby i owoce morza

Filety z pstrąga łososiowego w sosie curry

Najnowsze odcinki