Potrawa europejska jedynie inspirowana kuchnią azjatycką, najlepiej wszakże smakuje z ryżem basmati ugotowanym na sypko, potem odsmażonym na maśle ze zrumienionymi w nim wcześniej ziarnami kminu. Ostrość dania lub jego brak zależy od rodzaju użytej mieszanki przypraw curry.
Przygotowanie:
Pozbawioną skóry rybę kroimy w kostkę o bokach ok. 2 cm. Przekładamy do miski, dodajemy zgniecione w moździerzu na proszek ziele angielskie, starty imbir oraz sok z limetki, odstawiamy na 1/2 godz. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną szalotkę, szklimy ją, wsypujemy proszek curry i kurkumę, smażymy razem kilkanaście sekund, dodajemy zamarynowaną rybę wraz z marynatą, solimy, wlewamy śmietankę, dodajemy przekrojone na pół pomidorki i dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min, aż sos zgęstnieje, jedynie potrząsając garnkiem, by ryba się nie rozpadła, Doprawiamy ew. do smaku solą, podajemy przybrawszy listkami kolendry.