Skip to main content

Karp w śmietanie z grzybami

Składniki:

  • 1 karp
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g prawdziwków (ew. kurek lub boczniaków)
  • pół łyżki masła
  • 1 szklanka wytrawnego, białego wina
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól i pieprz
img

Przygotowanie

Sprawionego i umytego karpia podzielić na dzwonka i nasolić.

Cebulę, czosnek i pietruszkę pokroić w drobniutką kostkę, oczyszczone grzyby pokroić w spore plasterki (kurek nie kroić). Grzyby i jarzyny włożyć do rondla, zalać winem, oprószyć pieprzem i gotować na niewielkim ogniu ok. 15 min, dodać rybę, gotować dalsze 10 min. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką, osolić, wlać do rondla, dodać masło, zagotować.

Podawać najlepiej z kluskami lub ryżem.

Ryby i owoce morza

Karp w śmietanie z grzybami

Najnowsze odcinki