Stir-fry to azjatycki sposób gotowania w woku, który określić możemy jako „szybka akcja”. Zgodnie z tajską regułą sztuki, w proponowanym daniu łączą się smaki słony, słodki, ostry i kwaśny. W gotowaniu krewetek bardzo ważne jest to, by krewetek nie przeciągnąć.
Z liści kafiru wyciąć środkową, najtwardszą część. W woku rozgrzać olej, wrzucić listki kafiru i smażyć kilka chwil, aż zmarszczą się i staną chrupiące. Zdjąć je, odłożyć na ręcznik papierowy. Jeśli oleju jest za dużo, odlać go. Naciętą papryczkę wraz z imbirem pociętym w paski i pokrojonym czosnkiem wrzucić na rozgrzaną resztę oleju, smażyć kilka chwil ciągle mieszając. Wrzucić krewetki, podlać sosem rybnym, dodać cukier i sok z limetek, smażyć 2-3 minuty ciągle mieszając. Podawać na talerzu wraz z płynami tworzącymi sos i ryżem jaśminowym, przystroić usmażonymi liśćmi kafiru.