Sos kaparowy podbity kwaśną śmietaną to idealny dodatek do pieczonego łososia. W ten sam sposób na świąteczny wieloosobowy obiad upiec można w piekarniku całego łososia, dzieląc go na porcje już po upieczeniu, podawszy osobno sos. Należy pamiętać, by nie przepiekać łososia, gdyż wówczas robi się suchy, najlepszy jest lekko różowy w środku. Idealny dodatkiem do całości będą bezsprzecznie ziemniaki puree.
Przygotowanie
Łososia dzielimy na dzwonka, nacieramy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, połową masła nacieramy żaroodporne naczynie lub blachę, układamy rybę, obkładamy wiórkami pozostałego masła, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C; pieczemy ok. 10 – 15 min. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy odcedzone kapary, smażymy ok. minuty, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy bulion, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, dodajemy śmietanę, zagotowujemy mieszając, doprawiamy ew. solą do smaku, podajemy rybę na gorącym półmisku, osobno sos w wygrzanej sosjerce.