Skip to main content

Pomidory i krewetki nadziewane majonezem

(Belgia)

Składniki:

  • 100 g małych krewetek
  • 100 g dużych krewetek
  • 2-3 duże pomidory
  • 2 awokado
  • Majonez
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy typu Dijon
  • 1 łyżka octu winnego - estragonowego
  • ok. 100 ml oleju arachidowego
  • sól
  • pieprz
img

Przygotowanie

Majonez
Do garnka wlać wodę, postawić na nim miskę, tak aby ogrzewana była parą. Do miski włożyć żółtka, dodać musztardę i ocet. Ubijać trzepaczką, aż powstanie gładka masa. Miskę zdjąć z naczynia z wodą i ostudzić.
Powoli dolewać oleju arachidowego cały czas dokładnie mieszając.

Pomidorom odciąć górną część, od strony szypułki, łyżeczką wydrążyć wnętrze pomidorów, posolić i odstawić aby wyciekł z nich sok.
Awokado pozbawić pestek, skropić lekko sokiem z cytryny.

Majonez podzielić na dwie części, połączyć odpowiednio z dużymi i małymi krewetkami, posolić i popieprzyć do smaku.
Nadziać majonezem pomidory i awokado.

Ryby i owoce morza

Pomidory i krewetki nadziewane majonezem

(Belgia)

Najnowsze odcinki