Skip to main content

Pstrągi z rusztu w sosie sojowo – imbirowym

Składniki:

  • 4 całe świeże wypatroszone pstrągi
  • 2 łyżki gotowego sosu chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • Sos:
  • 1 kawałek świeżo startego imbiru (ok. 20 g)
  • 200 ml sosu sojowego
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 limetek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 pęczki cebulki dymki
img

Przygotowanie

W podobny sposób przygotować można nie tylko pstrągi, ale też jakiekolwiek inne ryby, pod warunkiem że kupimy je w całości. Rodzaj użytego sosu chili zależy od indywidualnych upodobań, może być delikatny, słodko pikantny lub też bardzo ostry.

 

Przygotowanie

Ryby lekko nacinamy w poprzek z obu stron kilka razy, nacieramy mieszaniną sosu chili, sosu sojowego i oleju, odkładamy do lodówki na 1 godz. Kładziemy na ruszcie, pieczemy na rumiano z obu stron. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki sosu, trzymamy na małym ogniu kilka minut, aż całość się lekko zredukuje i zgęstnieje, upieczone ryby kładziemy na półmisku, polewamy sosem, posypujemy posiekaną dymką, podajemy.

Ryby i owoce morza

Pstrągi z rusztu w sosie sojowo – imbirowym

Najnowsze odcinki