Skip to main content

Pulpeciki z dorsza w sosie kaparowym

Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza
  • 100 g surowegowędzonego boczku
  • 2 pszenne bułki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1/4 główki włoskiej kapusty
  • Sos:
  • 2 łyżki kaparów
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
img

Przygotowanie

Dorsza zmielić z boczkiem, dodać namoczone w wodzie lub mleku ośródki bułek, jajka, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę, formować pulpeciki, smażyć na rumiano na oleju.

Sos

Kapary z zalewy odcedzić, przesiekać, przesmażyć na maśle, dodać mąkę, zasmażyć, wlać śmietanę, zagotować, doprawić, podawać z pulpecikami.

Ryby i owoce morza

Pulpeciki z dorsza w sosie kaparowym

Najnowsze odcinki