Przygotowując jakąkolwiek odmianę sosu vinaigrette należy najpierw wlać do miski ocet lub sok z cytryny, dodać sól i dokładnie wymieszać wszystko rózgą lub trzepaczką, by rozpuścić sól, która już nie rozpuści się w sosie po dodaniu oliwy. Odpowiednio przygotowany vinaigrette ma zawsze konsystencję gęstej emulsji, którą zawdzięcza stopniowemu wlewaniu oliwy, początkowo bardzo oszczędnemu i bezustannemu mieszaniu, jak podczas przygotowywania domowego majonezu. Chodzi o to, aby wszystkie składniki mogły połączyć się w jedną całość.
Sałatę przełożyć do miski, dodać przekrojone na połówki pomidorki koktailowe oraz pokrojonego w paseczki łososia. Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól i wymieszać, by się rozpuściła. Cały czas mieszając stopniowo wlewać oliwę, by powstała gładka emulsja. Mieszając dodać miód i musztardę, doprawić do smaku pieprzem. Powstałym sosem polać sałatę, wymieszać, podawać.