Kawałeczki surowej ryby marynowanej w soku z limetek to ceviche, specjalność Ameryki Środkowej i Południowej. Sok z limetek niejako gotuje rybę na zimno, bo ma działanie bakteriobójcze i dodaje jej smaku. Wypestkowane winogrona świetnie się sprawdzą w tej kwaśno-słodko-pikantnej sałatce na bazie ceviche z łososia.
Przygotowanie
Łososia kroimy w kostkę lub paski, przekładamy do szklanej miski, zalewamy sokiem z cytryny i tabasco, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
Do dużej salatkowej miski przekładamy zamarynowanego łososia, mieszankę sałat, przekrojone na pół, wypestkowane winogrona i pokrojoną w piórka cebulę. Do miski wlewamy sok z cytryny, solimy i mieszamy, by rozpuścić sól, dodajemy musztardę i miód, cały czas mieszając wlewamy oliwę, by powstała gładka emulsja. Sos pieprzymy do smaku, polewamy nim sałatkę, mieszamy, podajemy.