Skip to main content

Sałatka z surowego łososia z winogronami

Składniki:

  • 500 g świeżego filetu z łososia
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 limetek
  • kilkanaście kropel sosu tabasco
  • 1 opakowanie gotowej do użycia mieszanki sałat
  • 200 g winogron
  • 1 czerwona cebula
  • Sos:
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • sól
  • 2 łyżeczki musztardy typu dijon
  • 2 łyżeczki jasnego miodu
  • 6 łyżek oliwy
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

 

Kawałeczki surowej ryby marynowanej w soku z limetek to ceviche, specjalność Ameryki Środkowej i Południowej. Sok z limetek niejako gotuje rybę na zimno, bo ma działanie bakteriobójcze i dodaje jej smaku. Wypestkowane winogrona świetnie się sprawdzą w tej kwaśno-słodko-pikantnej sałatce na bazie ceviche z łososia.

Przygotowanie

Łososia kroimy w kostkę lub paski, przekładamy do szklanej miski, zalewamy sokiem z cytryny i tabasco, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.

Do dużej salatkowej miski przekładamy zamarynowanego łososia, mieszankę sałat, przekrojone na pół, wypestkowane winogrona i pokrojoną w piórka cebulę. Do miski wlewamy sok z cytryny, solimy i mieszamy, by rozpuścić sól, dodajemy musztardę i miód, cały czas mieszając wlewamy oliwę, by powstała gładka emulsja. Sos pieprzymy do smaku, polewamy nim sałatkę, mieszamy, podajemy.

Ryby i owoce morza

Sałatka z surowego łososia z winogronami

Najnowsze odcinki