Skip to main content

Sandacz po polsku (z wody z jajkiem) z masłem noisette

Składniki:

  • 1 sandacz (ok. 1 kg)
  • jarzyna jak do rosołu (bez kapusty)
  • liść laurowy
  • gałązka tymianku
  • gałązka natki pietruszki
  • kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 3-4 ugotowane na twardo jajka
  • 3-4 łyżki masła
  • sok z ½ cytryny
  • sól
img

Przygotowanie

Karp to oczywiście wigilijny obowiązek, lecz dawniej w Polsce jadano w ten dzień i inne ryby słodkowodne. Jedną z najsmaczniejszych jest sandacz, a poniższy przepis to arcypolski sposób na jego podanie. Masło noisette to francuski termin określający masło zrumienione, zdjęte z patelni tuż przed tym, zanim sie przypali. Wówczas rzeczywiście ma lekko orzechowy smak, jak sugeruje francuskojęzyczna nazwa. W ten sam sposób można też przygotować filety z sandacza, należy je tylko znacznie krócej gotować, by ryba się nie rozpadła.

Przygotowanie

W garnku ugotować z jarzyn i przypraw wywar, przecedzić, ostudzić. Sandacza sprawić, umyć, wytrzeć, nasolić. Całą rybę włożyć do rynienki do gotowania ryb, zalać ostudzonym wywarem, na małym ogniu zagotować i trzymać na wolnym ogniu dalsze 20 min.

Ugotowaną rybę ułożyć na podgrzanym półmisku, skropić sokiem z cytryny, posypać drobno posiekanymi jajkami, polać stopionym masłem i podawać.

Ryby i owoce morza

Sandacz po polsku (z wody z jajkiem) z masłem noisette

Najnowsze odcinki