Skip to main content

Sandacz w cieście piwnym z puree z ziemniaków i kapusty włoskiej

Składniki:

  • 800 g filetów z sandacza
  • 2 łyżki musztardy dijońskiej
  • 200 ml jasnego piwa
  • ok. 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/4 główki włoskiej kapusty
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 ml mleka
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • olej do smażenia
img

Przygotowanie

Z mąki, jajka i piwa wyrobić dość gęste ciasto, w razie potrzeby dosypując więcej mąki lub dolać więcej piwa. Ciasto posolić. Filety pokroić w kawałki, posmarować z obu stron musztardą. Moczyć w cieście, smażyć z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju, po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości z posiekaną kapustą i czosnkiem, odcedzić, wlać mleko, zagotować, zgnieść na puree, doprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać razem z usmażoną rybą.

Ryby i owoce morza

Sandacz w cieście piwnym z puree z ziemniaków i kapusty włoskiej

Najnowsze odcinki