Skip to main content

Sandacz w parmezanowej skorupce

Składniki:

  • 800 g filetu z sandacza
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g świeżo i drobno startego parmezanu lub sera grana padano
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

W identyczny sposób przygotować można filety z dorsza. W obu wypadkach należy wybrać grube kawałki ryby, bowiem cienkie zbyt szybko obeschną w piekarniku. Masę z bułki tartej i sera, którą nakłada się na rybę, można delikatnie zwilżyć białym wytrawnym winem, jeśli komuś religia na to pozwala.

Przygotowanie

Naczynie do zapiekania smarujemy połową oliwy, wkładamy doń 4 posolone kawałki ryby. W misce mieszamy bułkę tartą ze startym serem, drobno posiekaną pietruszką i czosnkiem, dodajemy resztę oliwy, całość pieprzymy (solić nie trzeba, ser jest słony). Wszystkie składniki mieszamy, gdyby całość była zbyt sucha, zwilżamy nieco wodą, formujemy dłońmi coś w rodzaju panierki i układamy ją na wierzchu każdego kawałka ryby, obkładając dodatkowo wiórkami masła. Wsadzamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 10. min., aż ryba się upiecze a panierka zarumieni, tworząc chrupiąca skorupkę, natychmiast podajemy.

Ryby i owoce morza

Sandacz w parmezanowej skorupce

Najnowsze odcinki