Skip to main content

Sipa sa bobom – (kałamarnica z bobem)

Dalmacja, odc. 144

Składniki:

  • 4 kałamarnice
  • 200 g zblanszowanego i obranego bobu
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml czerwonego, słodkiego wina
  • 1 puszka pulpy pomidorowej lub 2-3 przetarte pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Dalmacja to rzecz jasna konotacje morskie. Poniższe danie, które morze łączy z lądem, jest w arsenale moich ulubionych dalmatyńskich potraw. Kałamarnicę można zastąpić kalmarem, który w Polsce jest dostępny mrożony.

Kałamarnice wprzódy oczyścić z wnętrzności, odciąć głowę, macki i kręgosłup. Kałamarnice pokroić na kostki, nie zmywać inkaustu. W rondlu na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Drobno posiekać czosnek i natkę pietruszki wraz z łodyżkami, dodać do cebuli, zwiększyć ogień, dołożyć kałamarnicę, zalać winem, dodać liście laurowe i rozmaryn. Gotować, a gdy białe wino niemal w całości wyparuje, podlać całość słodkim, deserowym winem. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, bób, dusić 15-20 minut.  Podawać w głębokim talerzu z chlebem.

 

Przepisy z YouTubeRyby i owoce morza

Sipa sa bobom – (kałamarnica z bobem)

Dalmacja, odc. 144

2 liście laurowe

ma