Skip to main content

Skorpena z rusztu

(Škarpina na žaru , Chorwacja)

Składniki:

  • 1 skorpena (ok. 1,5 kg)
  • 2–3 łyżki oleju roślinnego
  • 3–4 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3–4 ząbki czosnku 100 ml oliwy
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól
img

Przygotowanie

Škarpina na žaru
W ten sam sposób przygotowuje się każdą rybę z rusztu. Dodatek wina do sosu nie jest obowiązkowy, smarowanie ryby oliwą przy pomocy gałązki rozmarynu jak najbardziej. Trzeba pamiętać, by rybę bardzo dokładnie i obficie natrzeć solą.

Oczyszczoną rybę natrzeć solą, posmarować olejem, piec na ruszcie nad węglem drzewnym do zrumienienia z obu stron, co jakiś czas smarując moczoną w oliwie gałązką rozmarynu.
Przepis pochodzi z książki „Dalmacja. Książka kucharska”

Ryby i owoce morza

Skorpena z rusztu

(Škarpina na žaru , Chorwacja)

Najnowsze odcinki