Skip to main content

Śledzie z rodzynkami i cynamonem

Składniki:

  • 500 g solonych filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • garść rodzynek
  • olej słonecznikowy
img

Przygotowanie

Rodzynki zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić do namoczenia. Śledzia opłukać, obsuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić (jeżeli bardzo słony, to najpierw trzeba go wymoczyć). Cebulę pokroić w półplasterki.
Na rozgrzanym oleju przeszklić cebulę, dodać miód, cynamon i rodzynki, przemieszać, zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Śledzie ułożyć w misce, na nie wyłożyć zawartość patelni, polać po wierzchu olejem. Odstawić na 12 godzin do lodówki.
Podawać z piernikiem (pod warunkiem, że piernik nie jest oblany czekoladą).

Ryby i owoce morza

Śledzie z rodzynkami i cynamonem

Najnowsze odcinki