Skip to main content

Steki z łososia z rusztu w sosie z zielonego pieprzu

Składniki:

  • 4 dzwonka łososia
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu drobiowego (lub rybnego)
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
  • sól
img

Przygotowanie

W rondlu rozgrzewamy masło, szklimy na nim drobno posiekaną szalotkę. wlewamy wino i bulion, trzymamy na ogniu, aż 1/4 płynu odparuje. Dodajemy połowę pieprzu, lekko rozgniatając wcześniej  ziarna, wlewamy śmietankę i trzymamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przecedzamy sos przez drobne sitko do drugiego rondelka, dodajemy resztę pieprzu, ew. doprawiamy do smaku solą. Steki z łososia oprószamy solą i pieprzem, smarujemy olejem, pieczemy na ruszcie (ok. 3 min. z każdej strony), podajemy z gorącym sosem.

Ryby i owoce morza

Steki z łososia z rusztu w sosie z zielonego pieprzu

Najnowsze odcinki