Skip to main content

Szczupak z sardelami

Składniki:

  • 1 szczupak (ok. 1 kg)
  • 1 marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól
  • Sos:
  • duży pęczek pietruszki
  • 150 g filetów z sardeli (anchois)
  • 150 g marynowanych kaparów
  • 1 szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia.
img

Przygotowanie

Szczupaka oczyścić, podzielić na dzwonka. W garnku zagotować 2 szklanki wody ze szklanką wina, pokrojonymi jarzynami, pieprzem i solą. Po 15 min. dołożyć szczupaka i gotować na małym ogniu ok. 10 min.

Zmiksować razem sardele, pietruszkę i kapary z oliwą, odcedzonego szczupaka przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na noc.

Przed podaniem wstawić rybę na 10 min. do mocno rozgrzanego piekarnika, podawać z kaszą kukurydzianą (polentą).

Najnowsze odcinki