Większość klasycznych tart przygotowuje się na spodzie z kruchego ciasta, jednak francuskie równie dobrze sprawdzi się w tym przepisie. Masy do tarty nie należy solić, łosoś oraz cheddar są słone wystarczająco.
Ciasto wyjęte wprost z lodówki rozwinąć na deskę, jak najcieniej rozwałkować, nałożyć na formę do tarty, uformować dłońmi, nakładając ciasto na brzegi formy, obcinąć resztki, zwisające poza brzegi. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, obciążyć, rozkładając po całej powierzchni drobne kamyczki lub suche ziarna fasoli. Wsadzić formę do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 20 min. Gdy widoczne brzegi ciasta lekko się zezłocą, wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć papier, posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem, wsadzić do pieca na ok. 5 min. do lekkiego zezłocenia spodu. W misce dokładnie wymieszać starty ser, jajka, śmietanę i pokrojonego w małe kawałki łososia, doprawiając gałką muszkatołową i pieprzem. Wylać masę na podpieczone ciasto, jeśli brzegi ciasta są bardzo rumiane, przykryć je folią aluminiową, wsadzić do piekarnika o temperaturze 180 C i piec ok. 15 min. do zrumienienia masy. Podawać na ciepło wraz z sałatą.