Skip to main content

Wątłusz (łupacz) w sosie cydrowym

Składniki:

  • 700 g filetów z wątłusza (łupacza vel plamiaka, ewentualnie z dorsza)
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 świeży liść laurowy
  • 1 cytryna
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 450 ml wytrawnego cydru (jabłecznika)
  • 25 g mąki kukurydzianej (maizena)
  • 30 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
img

Przygotowanie

W szerokim rondlu ułożyć filety z ryby, dodać liść laurowy, sok z połowy cytryny, pokrojone w julienne jarzyny, ziele angielskie, kilka gałązek natki pietruszki, wlać cydr, zostawiając 2-3 łyżki, zagotować pod przykryciem, odkryć i trzymać na małym ogniu ok. 5 min. do ugotowania ryby. Wymieszać w miseczce zostawiony cydr z mąka kukurydzianą, do osobnego rondla przelać ok. 300 ml wywaru spod ryby, mieszając połączyć z cydrem wymieszanym z mąką, mieszając zagotować i trzymać na ogniu ok. 2 min. Wlać śmietankę, doprawić sos do smaku solą i pieprzem, zagotować ponownie. Układać na talerzach jarzyny julienne, na tym kłaść kawałki ryby, polewać sosem, podawać.

Ryby i owoce morza

Wątłusz (łupacz) w sosie cydrowym

Najnowsze odcinki