Skip to main content

Krokiety z tuńczyka po hiszpańsku

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 1/2 małej cebuli
  • 4 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • 400 g tuńczyka z puszki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony biały pieprz
  • sól
  • 2 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • olej słonecznikowy do smażenia
img

Przygotowanie

Żelazna propozycja większości hiszpańskich barów tapas. Spoiwem dla tuńczyka jest gęsty sos beszamelowy, który musi mieć czas, by zastygnąć, więc beszamel można przygotować nawet dzień wcześniej i wstawić go do lodówki. Usmażone krokiety odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przygotowanie

W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, szklimy ją, nie rumieniąc. Wsypujemy mąkę, mieszając robimy białą zasmażkę, zdejmujemy naczynie z ognia i cały czas mieszając wlewamy stopniowo mleko, by nie powstały grudki. Stawiamy naczynie na ogniu, mieszając zagotowujemy sos, by zgęstniał, doprawiając solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy dokładnie odcedzonego tuńczyka, mieszamy, gdy całość wystygnie, wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by masa całkowicie zastygła. Wilgotnymi dłońmi formujemy krokiety, panierujemy je w bułce tartej, rozbitych z odrobiną wody jajkach i ponownie w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano, podajemy.

Najnowsze odcinki