Pory są niebywałym, wciąż niedocenianym u nas warzywem. Poniższe, wywodzące się z kuchni francuskiej danie, jest wspaniałą alternatywą dla mięsiwa, którym zastawione są suty wielkanocne stoły.
Odkroić zielone części poru, części białe delikatnie naciąć wzdłuż tak, by się nie rozpadły i dokładnie opłukać pod wodą. Gotować ja na parze ok. 20 min. W międzyczasie przyrządzić sos winegret: do miski wlać ocet winny, dodać łyżeczkę soli i rozpuścić ją w płynie. Dodać musztardę typu Dijon, rozmieszać i ciągle mieszając wlewać oliwę do uzyskania emulsji. Ugotować jajka na twardo, uważając by ich nie przegotować. Pory ugotowane na parze delikatnie, by się nie rozpadły, ułożyć na półmisku tak nacięciami w górę. Polać je obficie sosem, popieprzyć, następnie zaś zetrzeć na nie jajka ugotowane na twardo.