Skip to main content

Barszcz czerwony

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 2,5 l. wody
  • 1 seler
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz
img

Przygotowanie

Buraki i pozostałe warzywa oczyścić, obrać, umyć i pokroić. Zalać wodą, dodać liść laurowy i obrany czosnek. Gotować ok. 1 godziny. Na 5 minut przed końcem dodać majeranek.
Cały wywar przecedzić do drugiego garnka. Doprawić cytryną, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jeśli ktoś woli barszcz o bardziej czosnkowym aromacie, należy nie gotować czosnku, tylko wycisnąć go po zdjęciu buraków z ognia, zamieszać, zostawić na chwilę i dopiero przecedzać.

Zupy

Barszcz czerwony

Najnowsze odcinki