ma
Przepis na niemiecką Kartoffelsuppe mit Speck pochodzi co prawda z Westfalii, jednak dzięki prostocie przygotowania i wspaniałości owego dania rozpowszechnił się w całych Niemczech. Dla przygotowania tej potrawy niezbędne jest użycie ziemniaków sałatkowych, czyli ziemniaków o typie kulinarnym A. Jest to niezwykle istotne, gdyż ziemniak w trakcie gotowania nie może się rozpaść.
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, delikatnie osolić wodę (będzie ona zupą, toteż nie można jej przesolić), wsypać kminek i zacząć gotować. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i zrumienić drobno posiekaną cebulę, następnie dodać łyżkę mąki i mieszając przygotować zrumienioną zasmażkę. Do zasmażki wlać dwie chochle wody spod gotowania ziemniaków i zamieszać, by rozprowadzić wszystkie grudki, następnie wlać zasmażkę do gotujących się ziemniaków i zamieszać, wyłączyć ogień. Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę i zrumienić na patelni, dodać do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Gotować aż do ugotowania ziemniaków, doprawiwszy uprzednio majerankiem i białym pieprzem. Do śmietany wlać chochlę zupy i rozmieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy na koniec gotowania. Podawać z natką pietruszki lub szczypiorkiem.
ma