Skip to main content

Kartoffelsuppe mit Speck (niemiecka zupa kartoflana)

Niemcy, odc. 153

Składniki:

  • 500 g ziemniaków typu kulinarnego BA
  • 100 g surowego, wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 kubek kwaśnej śmietane
  • masło do smażenia
  • natka pietruszki bądź szczypiorek do podania
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Przepis na niemiecką Kartoffelsuppe mit Speck pochodzi co prawda z Westfalii, jednak dzięki prostocie przygotowania i wspaniałości owego dania rozpowszechnił się w całych Niemczech. Dla przygotowania tej potrawy niezbędne jest użycie ziemniaków sałatkowych, czyli ziemniaków o typie kulinarnym A. Jest to niezwykle istotne, gdyż ziemniak w trakcie gotowania nie może się rozpaść.

Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, delikatnie osolić wodę (będzie ona zupą, toteż nie można jej przesolić), wsypać kminek i zacząć gotować. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i zrumienić drobno posiekaną cebulę, następnie dodać łyżkę mąki i mieszając przygotować zrumienioną zasmażkę. Do zasmażki wlać dwie chochle wody spod gotowania ziemniaków i zamieszać, by rozprowadzić wszystkie grudki, następnie wlać zasmażkę do gotujących się ziemniaków i zamieszać, wyłączyć ogień. Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę i zrumienić na patelni, dodać do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Gotować aż do ugotowania ziemniaków, doprawiwszy uprzednio majerankiem i białym pieprzem. Do śmietany wlać chochlę zupy i rozmieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy na koniec gotowania. Podawać z natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Przepisy z YouTubeZupy

Kartoffelsuppe mit Speck (niemiecka zupa kartoflana)

Niemcy, odc. 153

ma